COMUNICATS, ACCIÓ SINDICAL 
Reunió de la CSUSEC ,SAUC i els sindicats policials ,de 30 de juny de 2025  
 
A continuació us fem un resum de la reunió entre la CSUSEC i les organitzacions sindicals representatives del CME. 
    
PROVISIÓ I DESENVOLUPAMENT DE L'ACPA
Provisió d'Especialitat:
S'ha plantejat la necessitat urgent de conèixer les previsions institucionals per cobrir aquesta especialitat estratègica. La qüestió central gira entorn de si es materialitzarà amb places específiques per a l'especialitat pròpiament dita o si, per contra, es mantindrà integrada dins del marc general d'investigació. La resposta definitiva correspon a la Comissió General Tècnica, òrgan competent en matèria de planificació d'efectius especialitzats. No obstant això, la valoració inicial de la direcció apunta que la via més adequada seria la instrumentació mitjançant un procés selectiu específic, seguint el model ja consolidat de l'especialitat de Medi Ambient.
Oferiments a l'ACPA:
Pel que fa als oferiments destinats a l'ACPA, la decisió també resta pendent de resolució per part de la Comissió General Tècnica. S'ha confirmat que la CSUSEC ja ha elevat l'informe preceptiu sobre aquesta qüestió, document que servirà de base per a la presa de decisions definitiva. Aquest informe recull les necessitats detectades i les propostes de cobertura més adequades per garantir el funcionament òptim dels serveis.
NIVELL D'ESPECIALITAT - DEMANDES GENERALS
La direcció ha manifestat desconèixer les demandes específiques plantejades en matèria de nivells d'especialitat per a determinats col·lectius. Davant aquesta situació, han sol·licitat formalment que es canalitzi aquesta petició a través dels procediments reglamentaris establerts, per tal que pugui ser analitzada i valorada adequadament pels òrgans competents.
ÀREA TÈCNICA DE DISPOSITIUS I SEGURETAT (ATDIS)
Actualització de la Relació de Llocs de Treball:
Atesa la importància estratègica d'aquesta àrea dins l'estructura organitzativa, hem insistit en la necessitat d'accelerar l'actualització de la Relació de Llocs de Treball (RLT). L'objectiu és que les persones que ocupen càrrecs de responsabilitat com a caps d'unitat vegin reflectida aquesta actualització en les seves retribucions mensuals, corregint així una situació d'inequitat retributiva que es perllonga en el temps.
Normalització de Figures de Comandament:
Ens confirmen que ja s'ha procedit a la normalització dels caps d'infraestructures crítiques i dels caps d'emergències, figures clau per al desenvolupament de les funcions assignades a l'àrea. No obstant això, resten pendents de normalització la resta de figures de l'escala intermèdia, situació que genera incertesa entre el personal afectat i dificulta la planificació de la carrera professional.
NIVELL D'ESPECIALITAT ATECDIS
Hem sol·licitat formalment que el personal adscrit a l'Àrea Tècnica de Coordinació de Dispositius i Seguretat (ATECDIS) s'enquadri dins d'un nivell 3 d'especialitat, reconeixent així la complexitat tècnica i la responsabilitat inherent a les funcions desenvolupades.
Ens comenten que, en l'actualitat, no hi ha cap proposta concreta sobre la taula que contempli aquesta reclassificació. Aquesta resposta evidencia la necessitat de reforçar les gestions per aconseguir el reconeixement professional que mereix aquest col·lectiu.
FUNCIONS I DESENVOLUPAMENT DE MEDI AMBIENT
Marc Competencial:
D'acord amb les determinacions de la Junta de Seguretat de Catalunya, òrgan de coordinació i planificació en matèria de seguretat, les competències de medi ambient correspondran principalment al Cos de Mossos d'Esquadra (CME) en col·laboració amb els Agents Rurals. Aquest model de cooperació interinstitucional optimitzaria els recursos disponibles i garantiria una cobertura territorial adequada.
Necessitats Formatives:
El model competencial requereix el desenvolupament d'una formació específica i la definició clara de funcions per a tots els actors implicats. En aquest sentit, s'ha detectat una manca significativa de personal amb els cursos específics tant de Medi Ambient com d'Unitats d'Investigació (UI), circumstància que condiciona la implementació efectiva del model proposat.
Desenvolupament Territorial:
Les funcions es desenvoluparien seguint una metodologia bimodal, combinant l'actuació al territori amb el suport dels Serveis Centrals. Aquesta aproximació permetria mantenir la proximitat territorial alhora que es garantiria el suport tècnic especialitzat quan sigui necessari.
Estat de la Proposta:
El model territorial el tenen completament definit i estudiat, havent-se analitzat tots els aspectes rellevants: personal necessari, programes formatius, organització d'horaris i distribució territorial. Malgrat aquest grau d'elaboració, la proposta està a la taula de Prefectura per a la seva aprovació i implementació definitiva.
RELLEU GENERACIONAL A L'ESCALA INTERMÈDIA 
Han reconegut plenament la problemàtica del relleu generacional que afecta l'escala intermèdia, especialment a les àrees de Dispositius i Medi Ambient i Mitjans Aeris. Aquest reconeixement implica l'assumpció del repte que suposa gestionar l'envelliment progressiu d'aquests col·lectius.
Les dades demogràfiques confirmen que les mitjanes d'edat de l'escala intermèdia són significativament superiors a la resta d'escales, situació que requereix una planificació estratègica per garantir la continuïtat dels serveis i la transmissió del coneixement acumulat. S'han compromès a desenvolupar estratègies específiques per abordar aquesta realitat demogràfica.
COMPENSACIÓ PER VESTIMENTA - UNITAT CENTRAL DE DISPOSITIUS
Problemàtica Històrica:
Hem posat de manifest una situació d'inequitat que s'ha perllongat durant anys. El personal de la Unitat Central de Dispositius que freqüentment desenvolupa les seves tasques operatives amb vestimenta civil no havia percebut mai la compensació econòmica corresponent, malgrat que la normativa vigent preveu aquesta compensació per a situacions similars.
Mesures Correctores:
A partir de la data actual, s'ha iniciat el procés de recopilació sistemàtica de dades corresponents a l'exercici 2024, amb l'objectiu de quantificar l'impacte econòmic i garantir que el personal afectat pugui beneficiar-se d'aquesta compensació. El procés es desenvolupa d'acord amb les determinacions de la instrucció específica sobre compensació per vestimenta, assegurant així el compliment normatiu i l'equitat retributiva.
MATERIAL FORMATIU DTSEC
Desenvolupament del Material:
S'ha desenvolupat una guia tècnica simplificada específicament dissenyada per facilitar la tasca dels efectius que ocasionalment realitzen trasllats penitenciaris. Aquest material incorpora elements sintètics d'actuació que permeten una consulta ràpida i eficient durant el desenvolupament de les funcions.
Característiques del Material:
La fitxa tècnica té un caràcter eminentment didàctic i pràctic, estructurada per facilitar la comprensió i aplicació dels procediments establerts. El format simplificat permet una consulta àgil en situacions operatives, contribuint a la professionalització i estandarització dels procediments.
Distribució i Implementació:
El material arribarà properament a tot el territori, acompanyat d'un pla de difusió que inclou la seva explicació i presentació en les diverses reunions prèvies de treball. Els Caps de Torn d'arreu del territori seran els responsables de garantir la correcta difusió i comprensió del material entre els efectius sota la seva responsabilitat.
URMA - NIVELL D'ESPECIALITAT
Hem plantejat la qüestió del reconeixement del nivell 3 d'especialitat per al personal de les Unitats Regionals de Medi Ambient (URMA). Ens responen que aquesta demanda es troba actualment a la taula de Prefectura per a la seva avaluació i resolució.
Aquest punt està directament relacionat amb l'acord de la Junta de Seguretat de Catalunya pel qual el CME assumirà competències de medi ambient conjuntament amb els agents rurals. La implementació d'aquest acord requereix trobar l'equilibri adequat entre formació i especialització, tenint en compte que no tot el personal disposa actualment del curs específic de medi ambient.


                              
DATA:2 de Juliol de 2025
a les xarxes (segueix-nos)
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies