ACCIÓ SINDICAL 
La DGOSS revisarà el criteri que no reconeix les reduccions de jornada com a anys treballats  
 
Tal com vam informar en el comunicat del passat 6 d’octubre, continuem abordant la problemàtica derivada de la interpretació que fa la Seguretat Social sobre el còmput dels anys treballats per al càlcul de la jubilació anticipada. Aquesta interpretació exclou els anys en què s’ha gaudit d’una reducció de jornada, fet que considerem injust i sense fonament. El dijous 21, vam mantenir una reunió amb la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) per tractar aquest tema en profunditat.
Principals punts exposats durant la reunió:

1. Sorpresa i preocupació per l’aplicació discriminatòria del criteri a Catalunya.
Vam manifestar la nostra perplexitat pel criteri que està aplicant la Subdirecció de Jubilació de la Seguretat Social a Catalunya, que penalitza les persones que han exercit el seu dret a una reducció de jornada, un dret legítim i reconegut legalment. Aquesta interpretació no només és restrictiva, sinó que també crea un greuge comparatiu respecte a altres territoris on no es penalitza de la mateixa manera.

2. Penalització injustificada tot i les cotitzacions completes.
Vam posar de manifest que, malgrat haver gaudit d’una reducció de jornada, les cotitzacions addicionals per part de l’empresa i de la persona treballadora han continuat abonant-se íntegrament. Aquesta situació evidencia la falta de coherència de la interpretació actual, ja que es tracta d’una penalització que no té cap justificació des d’un punt de vista contributiu.

3. Impacte significatiu i discriminació de gènere.
Hem recordat que aquest criteri afecta negativament un nombre considerable de treballadores i treballadors (més d’un 11% segons les nostres estimacions). Tanmateix, el més preocupant és que aquesta mesura impacta especialment les dones, que representen la majoria de les persones que fan ús de la reducció de jornada per motius de conciliació laboral i familiar. Això suposa una discriminació indirecta de gènere, ja que penalitza un col·lectiu que utilitza aquest dret per equilibrar responsabilitats familiars i laborals.

Compromís de la DGOSS
Fruit de la reunió, hem obtingut el compromís per part de la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social i el seu equip d’estudiar i revisar amb urgència aquesta situació. Tot i valorar positivament aquest pas, som conscients que el problema encara no està resolt i que cal esperar la resposta i el criteri definitiu que s’apliqui.

Accions futures
Conjuntament amb la resta de sindicats que formem la FEPOL continuem treballant (tant per la via política, com jurídica) a la recerca de solucionar aquesta greu situació. Per aquest motiu, hem traslladat i denunciat la nostra situació als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a fi que, observant la discriminació que suposa el criteri que fa la Seguretat social, plantegin la seva modificació dins l’esfera política.
 
DATA:22 de Novembre de 2024
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies