Ens dirigim a vosaltres per informar-vos sobre la darrera sessió ordinària del Comitè de Seguretat i Salut Laboral (CSSL) del Cos de Mossos d'Esquadra, celebrada el passat 13 de desembre.
En primer lloc, volem comunicar-vos diversos canvis significatius en l'estructura organitzativa. El Sr. Jordi Vilardell ha assumit la responsabilitat com a nou cap del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, mentre que el Sr. Albert Moya serà el representant per part de prefectura. Un canvi especialment rellevant per a tots vosaltres és la substitució de Quirón per Vitali com a empresa encarregada de les revisions mèdiques.
Pel que fa a la salut mental i el benestar emocional dels nostres companys i companyes, s'està treballant en un nou sistema d'Avaluació de Riscos Psicosocials. Aquest contempla una formació obligatòria en la matèria, seguida d'una enquesta accessible mitjançant codi QR. Des del sindicat, vetllarem perquè aquesta iniciativa respongui efectivament a les necessitats del col·lectiu.
Passem a informar-vos sobre la situació actual dels protocols d'assetjament. En aquests moments, hi ha quatre casos en diferents estadis: un admès a tràmit, un arxivat per manca d'indicis i dos pendents de resolució. Paral·lelament, en matèria d'assetjament sexual, també hi ha quatre casos: un ja tancat, dos derivats a la via penal i un en procés disciplinari. Com a sindicat, mantenim el nostre compromís ferm en la lluita contra qualsevol forma d'assetjament en l'entorn laboral.
Les dades de sinistralitat laboral són especialment preocupants a la Regió Policial de Barcelona, amb un 20,10% que supera significativament la mitjana del 13,97%. Cal destacar també la situació a la regió de Girona, que presenta els índexs més elevats d'incidència, freqüència i gravetat, possiblement relacionats amb l'envelliment de la plantilla.
Hem de fer especial esment al seguiment dels casos de lipoatròfia, amb vuit casos actius distribuïts en diferents centres de treball, principalment al Complex Central EGARA.
Una qüestió que ens preocupa especialment és la gestió de les adaptacions laborals. La transició des de Quironprevención ha estat problemàtica, amb retards significatius que han motivat denúncies a Inspecció de Treball. Hem exigit l'establiment d'adaptacions temporals mentre es resolen els expedients definitius, així com la transparència en el procés mitjançant el lliurament de còpies dels informes als interessats.
Finalment, hem aconseguit avenços en relació amb els descansos per treball amb pantalles, que s'incorporaran a la propera Avaluació de Riscos de les Sales i OAC. També hem insistit en la necessitat d'una avaluació de riscos específica per a l'embarcació de la Unitat Marítima.
Per a les companyes embarassades, recordem que existeix la possibilitat de sol·licitar adaptacions laborals mitjançant el DAD 69, segons la instrucció 2/2011, que inclou l'opció d'apropament al domicili habitual.
Us animem a contactar amb nosaltres davant de qualsevol dubte o necessitat.