La Direcció General de la Policia revisarà la instrucció sobre citacions judicials
Des de l’entrada en vigor de l’Acord del 31 de juliol del 2023, SEIME-FEPOL hem constatat el greu perjudici que aquest pacte ha comportat per als membres del cos, especialment pel que fa a les compensacions indemnitzatòries vinculades a les declaracions judicials.
Érem conscients que, un cop implementat l’acord esmentat, la Subdirecció General de Recursos Humans buscaria reduir al màxim el nombre d’agents citats per declarar davant dels jutjats. Això implicava que l’Autoritat Judicial havia de prioritzar quines compareixences eren imprescindibles i quines es podien evitar. Sabíem també que s’introduiria progressivament l’ús del sistema WEBEX per imposar declaracions telemàtiques, amb l’objectiu de reduir despeses i evitar les compensacions establertes per les declaracions presencials.
Des d’un principi, en la sessió del Consell de la Policia celebrada l’1 de març del 2024, els sindicats SEIME, SAP i SME vàrem denunciar aquestes pràctiques. Alguns serveis d’administració havien comunicat als jutjats que determinats agents "es trobaven lluny de la seu judicial designada i el seu desplaçament generaria un cost innecessari en termes de reorganització del servei, transport i dietes". Tot i això, aquests mateixos serveis ometien que els agents citats estaven de festa aquell dia, qüestionant així les anomenades "raons d’organització del servei".
Preguntem:
- Quines necessitats organitzatives impedeixen l’assistència d’un agent que està de festa?
- Quines despeses per dietes i transport es poden argumentar si l’acord ja va eliminar aquestes compensacions?
- Per què es força l’ús de declaracions telemàtiques per motius purament econòmics?
El 18 de novembre ens vam reunir amb la Direcció General de la Policia per abordar aquestes irregularitats. En aquesta reunió, l’Administració va admetre “errors” en la gestió de les citacions judicials, comprometent-se a evitar que es tornessin a repetir. A més, es va subratllar que només els jutjats i tribunals, tal com estableix l’article 258 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), tenen la facultat de decidir si les declaracions es fan presencialment o telemàticament. Els serveis administratius no tenen competència per interferir en aquestes decisions.
L’article 258 bis de la LECrim estableix que les actuacions processals es faran preferentment per via telemàtica, tret que el jutge o tribunal disposi el contrari. Això significa que:
- Les decisions sobre el format de les declaracions judicials són exclusives del poder judicial.
- Els serveis d’administració no poden gestionar ni condicionar la presència dels agents citats.
En aquesta reunió, els sindicats de la FEPOL vàrem insistir en la necessitat de modificar la normativa interna perquè quedés clar que les declaracions judicials dels membres del cos de Mossos d’Esquadra es realitzen segons les indicacions de l’autoritat judicial, no segons criteris administratius. L’Administració es va comprometre a garantir que les citacions judicials especifiquin de manera inequívoca si són presencials o telemàtiques, sempre en base al criteri judicial i amb respecte a l’article 258 bis de la LECrim.
Des de SEIME-FEPOL continuarem treballant per posar fi a aquesta situació, que ha generat greus perjudicis per als agents sense trobar cap solució en el marc de la Comissió de Seguiment de l’Acord del 2023. Considerem inadmissible l'ús d'estratègies per estalviar costos a costa dels drets dels treballadors.