COMUNICATS, ACCIÓ SINDICAL 
Resum del CSSL del dia 31 de març del 2025 
 
Us fem un resum dels punts tractats durant la passada comissió de seguretat laboral :

Activació protocols
Quant a l’activació dels protocols d’assessorament psicològic, laboral i d’altres tipus de discriminació a la feina, se’ns informa que hi ha hagut 4 activacions des de l’inici d’any. D’altra banda, se’ns comunica que, en el període comprès entre els anys 2020 i 2024, hi ha hagut 44 persones afectades, de les quals el 89% són dones. També se’ns informa que s’està portant a terme una revisió dels protocols per tal d’actualitzar-los.



Sinistralitat:
Se’ns faciliten les dades del 2024: la regió amb més sinistralitat és la RP Camp de Tarragona, amb un índex del 21,38%, seguida de la RP Metropolitana de Barcelona, amb un 22,20%. El 40,37% dels accidents són deguts a cops, puntades de peu, cops de cap, estrangulaments, etc., seguits dels sobreesforços físics, amb un 14,78%. També es constata que la part del cos més afectada són les cames i els genolls, amb un 18,69%. Dde 3.158 casos, 11 han estat accidents greus.

En comparació amb les dades del 2023, es detecta un augment molt considerable dels accidents, passant de 1.924 a 3.158, és a dir, un increment del 61%. Això també es reflecteix en els accidents greus, que han passat de 3 a 11.  
Pel que fa a l’índex d’incidència (nombre d’accidents per any / nombre de persones treballadores), s’observa que una de les regions més afectades és la de Girona. Aquest fet podria estar relacionat amb la mitjana d’edat, que és de 48 anys, en contrast amb la RP Metropolitana de Barcelona, on és de 41 anys.

Absentisme:
Se’ns faciliten les dades, que mostren una mitjana d’absentisme del 7,55%. S’observa que les dones tenen una mitjana del 9,24%, i es planteja a què es deuen aquests valors. Es conclou que podria ser perquè les dones assumeixen més baixes relacionades amb la maternitat. Per regions, la RP de Girona torna a destacar amb un índex més elevat, del 9,32%, superant la mitjana del cos.

Exàmens de salut:
Durant el 2024 s’han realitzat 2.814 exàmens de salut. Des de SAP-SME-SEIME-FEPOL, demanem al CSSL que es fomenti aquesta pràctica per garantir, en la mesura del possible, el benestar de les persones.

Àrea psicològica:
Al llarg del 2024 s’han realitzat 312 actuacions d’emergència i 550 actuacions individualitzades. S’han atesos 132 persones al programa ESPAI i 412 han participat en sessions de benestar emocional (GAV, Trànsit, Cibercrim, Menors, ISPC, etc.).  
S’han dut a terme diverses accions per a la prevenció del suïcidi a la PG-ME, com la campanya “Agafa’t a la vida”, que inclou l’elaboració i difusió de material, un curs de prevenció per a agents i comandaments, i la participació en congressos i jornades, com les de la Fundació de la Seguretat Pública de FEPOL (https://fundacioseguretat.cat/fundacio/).  
També s’informa que s’està treballant en el camp de l’autòpsia psicològica.




Preguntes SEIME-FEPOL al CSSL

1.Sobre la denúncia interposada perquè els efectius de la Unitat d’Helicòpters rebessin roba d’abric:
Se’ns informa que se’ls ha subministrat una jaqueta operativa que compleix els requisits d’ignifuguitat. Des de SEIME-FEPOL es demana que, atès que l’Avaluació de Riscos (AR) va determinar que l’equipació actual no complia els requisits de temperatura, es torni a realitzar una AR per verificar si la jaqueta entregada és adequada.

2. Queixa sobre la deficient atenció rebuda per diferents companys a la Mútua Assepeyo:
Es faciliten les dades i les causes perquè el Departament pugui fer un seguiment d’aquestes males pràctiques.

3. Sistema de puntuació de les comissions mèdiques:
Se’ns explica que es basa en els criteris de l’Instrucció 8/2023, prioritzant la durada, el grau de parentesc i la gravetat de les malalties. És a dir, les malalties de curta durada puntuen més que les de llarga durada, i les més greus puntuen més que les menys greus. Tot i això, en revisar l’instrucció, no hi ha cap apartat que especifiqui quina és la puntuació exacta. Per tant, entenem que es tracta d’un criteri subjectiu del SAAPSGRH.  
Segons el punt 6 de l’Instrucció 8/2023 sobre comissions mèdiques, es preveu fins al segon grau de consanguinitat. Cal emplenar el DAD 46 i enviar-lo al correu [email protected] del Servei d’Avaluació de l’Aptitud Psicofísica de la Subdirecció General de Recursos Humans. Les comissions tindran una durada de 6 mesos, prorrogables fins a tres períodes més.

4. Manca d’aigua calenta sanitària a l’ABP de Gràcia:
Informem al CSSL que hem presentat una denúncia a Inspecció de Treball per incompliment de la normativa laboral, concretament el RD 486/1997.

5.Documentació requerida a la Unitat Marítima sobre els certificats de capitania de les embarcacions:
Se’ns han fet arribar els certificats de només tres embarcacions. Els hi demanem els de la resta d’embarcacions.

6.Auditoria obligatòria dels Serveis de Prevenció:
Se’ns comunica que està prevista per al juny del 2026.

7. Adaptacions que no compleixen les necessitats de les persones que les han sol·licitat:
Preguntem què cal fer per investigar i adaptar aquestes situacions amb garanties per a les persones afectades. Se’ns respon que es comprovaran.

8. Material de protecció balística de les unitats d’ordre públic:
Tornem a exposar la necessitat que els escuts balístics tinguin finestra, tal com ja disposen les unitats del GEI. Aquest punt ja es va plantejar a la subcomissió de materials.

 


                                              
DATA:31 de Març de 2025
a les xarxes (segueix-nos)
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies